Bezglutenowe brownie z kaszy jaglanej
Składniki
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody ( do ugotowania kaszy)
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 0.5 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 0.75 szklanki drobnego cukru
- 3 jajka
- 0.5 szklanki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie orzechów włoskich lub innych
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę gotować z dodatkiem soli ok.15 minut na małym ogniu do momentu aż cała woda odparuje.Po tym czasie kaszę wystudzić i zmiksować w blenderze razem z cukrem na gładki budyń jaglany. Dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać wszystko blenderem do połączenia się składników. Formę o wymiarach 16x26cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć jaglane ciasto. Na wierzch ułożyć orzechy ( zmielone orzechy mozna dodać też do ciasta). Piec w temperaturze 180C przez 40-45 minut.Piec do tzw.suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć, ostudzić i podawać pokrojone na kwadraty.
U nas ciasto szybko znika więc proponuję zrobić na dużą blachę z podwójnej porcji:)