bezglutenowe ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 4906
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g marchwi (2 sztuki)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 150 g mąki kukurydziane
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 120 g masła
  • 80 g cukru
  • 3 szt jajka

krem

  • 150 g kremówki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 2 łyżeczki żelatyny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do wystudzenia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub zmiksować w malakserze, połączyć z jednym jajkiem oraz olejem, odstawić. Mąki, cynamon oraz proszek do pieczenia przesiać do dużej miski, dodać zmielone orzechy i delikatnie połączyć. Pozostałe dwa jajka ubić na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Pod koniec ubijania dodawać cukier (po 1 łyżce). Nadal miksując dodawać cienkim strumieniem rozpuszczone i przestudzone masło. Wyłączyć robota, dodać mieszankę marchewkową oraz przesiane mąki i wymieszać delikatnie łyżką tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec 45 minut. Wyjąć i wystudzić.

Krok 2

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Kremówkę zagotować w rondelku, zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę i pozostawić na 3 minuty. Następnie wymieszać dokładnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wstawić wystudzić pod przykryciem i schłodzić mocno w zamrażarce (bo szybciej). Schłodzony krem ubić na sztywno, dodać jogurt i połączyć. Żelatynę rozpuścić na najmniejszym ogniu, dodać 1-2 łyżki powstałego kremu i wymieszać dokładnie. Jeśli powstaną grudki, podgrzać lekko i mieszać do ich zniknięcia. Rozrobioną żelatynę przełożyć do reszty kremu, połączyć i schłodzić. Kremem szprycować ciasto. Całość posypać orzeszkami ziemnymi.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×