Bezglutenowy tort snickers

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Bezglutenowy tort snickers, kochają go nie tylko dzieci. Dzięki temu, że jest bezglutenowy nadaje się dla alergików w dodatku ma cudowny smak. w 100% bezglutenowy tort, sprawdzony w rodzonie.
Bezglutenowy tort snickers wystarczy: Biszkopt: dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy, odwrócić do góry spodem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty. Poncz: kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z kawy nasączać kolejno każdy biszkopt. Sos karmelowy: w rondlu umieścić cukier i wodę. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przestać mieszać (!), doprowadzić do wrzenia i gotować do bursztynowego koloru (ok. 15 minut). Zdjąć z palnika. Dodać łyżkę masła i mieszać energicznie, a następnie resztę. Podgrzewać na najmniejszym ogniu i dodać kremówkę w dwóch częściach, dokładnie. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty. Krem: orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony.
Obejrzane: 516
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

biszkopt

  • 6 szt jajek
  • 180 g cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 60 g mąki ziemniaczanej

poncz

  • 200 ml wrzątku
  • 2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml Jack Daniel\'sa
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g cukru
  • 25 g masła
  • 90 ml kremówki 30%
  • sól morska do smaku
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml kremówki 36%
  • 260 g masy kajmakowej
  • 3 łyżeczki esencji waniliowej
  • orzeszki ziemne (niesolone)
  • cukierki snickersy
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt: dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane mąki z kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy. Biszkopt piec w 180ºC przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy, odwrócić do góry spodem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.

Krok 2

Poncz: kawę oraz cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia cukru i odstawić do wystudzenia, dodać alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z kawy nasączać kolejno każdy biszkopt.

Krok 3

Sos karmelowy: w rondlu umieścić cukier i wodę. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przestać mieszać (!), doprowadzić do wrzenia i gotować do bursztynowego koloru (ok. 15 minut). Zdjąć z palnika. Dodać łyżkę masła i mieszać energicznie, a następnie resztę. Podgrzewać na najmniejszym ogniu i dodać kremówkę w dwóch częściach, dokładnie. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty.

Krok 4

Krem: orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×