„Białomak” z bakaliami

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

„W końcu „zdobyłam” biały mak, który ku mojemu zaskoczeniu nie jest tak ogólnodostępny jak mak niebieski. Szukając inspiracji na jego wykorzystanie w sieci znalazłam między innymi przepisy na rogale świętomarcińskie, które miałam okazję próbować w Poznaniu – są przepyszne! Znalazłam również masę przepisów na drożdżowe strucle. Na przekór postanowiłam zrealizować moją „wizję” na wypiek z wykorzystaniem białego maku i tak ku mojemu zaskoczeniu powstało całkiem fajne ciacho – według mamy „hicior”! Przygotowanie nadzienia zajmuje trochę czasu i wymaga pracy, ale uwierzcie mi mielenie maku może być przyjemne. Do wypieku wykorzystałam tegoroczne powidła śliwkowe, które idealnie pasują do nadzienia makowego oraz delikatnej warstwy kokosowej. Całość można wykończyć lukrem cytrynowym i posypać orzechami arachidowymi, które wchodzą również w skład warstwy z białego maku. Polecam!”
Obejrzane: 5890
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto kruche

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 szt żółtka

Nadzienie

  • 250 g białego maku
  • 45 g rodzynek
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów arachidowych
  • 45 g masła
  • 100 g golden syropu
  • 50 g cukru
  • 3 szt jajka
  • 60 g kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 szt białka
  • 80 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 2-3 łyżek soku z cytryny
  • 200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto kruche: mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy o wymiarach 21×25 cm , wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.

Krok 2

Masa makowa (najlepiej przygotować dzień wcześniej): biały mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na drobnym sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 – 30 minut). Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i po 15 minutach odcedzić . Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko razem z orzechami arachidowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. W osobnym garnku roztopić masło razem z cukrem i golden syropem. Wsypać mak i podsmażyć na niewielkim ogniu stale mieszając 2-3 minuty (mak nie może się przypalić!) i odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Jajka utrzeć mikserem i stopniowo dodawać masę makową. W osobnej miseczce wymieszać kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy z maku. Całość dokładnie wymieszać (masa powinna być delikatna, nie zbita). Rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie. Piec 25 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu na warstwie z białego maku rozłożyć powidła (można je uprzednio podgrzać, jeśli są za gęste) oraz masę śmietanowo-kokosową.

Krok 4

Warstwa kokosowa: śmietanę, cukier, kokos, budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać na gładką masę (najlepiej mikserem). W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać bardzo delikatnie do masy śmietanowo-kokosowej. Wyłożyć na powidła i piec ok. 40 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto polukrować i posypać orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×