„Białomak” z bakaliami
Składniki
Ciasto kruche
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 szt żółtka
Nadzienie
- 250 g białego maku
- 45 g rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g orzechów arachidowych
- 45 g masła
- 100 g golden syropu
- 50 g cukru
- 3 szt jajka
- 60 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- 3 szt białka
- 80 g cukru
- 100 g wiórków kokosowych
- 40 g budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżek soku z cytryny
- 200 g powideł śliwkowych (najlepiej domowej roboty)
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto kruche: mąkę, cukier puder i masło posiekać na stolicy na drobny „piasek”. Dodać żółtka i szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 45 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki wyłożyć je na dno formy o wymiarach 21×25 cm , wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, po nakłuwać widelcem. Ciasto podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 minut.
Krok 2
Masa makowa (najlepiej przygotować dzień wcześniej): biały mak wsypać do dużego garnka, zalać gorącą wodą (kilka centymetrów ponad poziom maku) i zagotować. Gotować przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Odcedzić na drobnym sicie (pozostawić do odsączenia na około 15 – 30 minut). Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i po 15 minutach odcedzić . Mak zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko razem z orzechami arachidowymi, skórką pomarańczową i rodzynkami. W osobnym garnku roztopić masło razem z cukrem i golden syropem. Wsypać mak i podsmażyć na niewielkim ogniu stale mieszając 2-3 minuty (mak nie może się przypalić!) i odstawić do wystudzenia.
Krok 3
Jajka utrzeć mikserem i stopniowo dodawać masę makową. W osobnej miseczce wymieszać kaszę mannę z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy z maku. Całość dokładnie wymieszać (masa powinna być delikatna, nie zbita). Rozłożyć równomiernie na podpieczonym spodzie. Piec 25 minut w tej samej temperaturze. Po upieczeniu na warstwie z białego maku rozłożyć powidła (można je uprzednio podgrzać, jeśli są za gęste) oraz masę śmietanowo-kokosową.
Krok 4
Warstwa kokosowa: śmietanę, cukier, kokos, budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać na gładką masę (najlepiej mikserem). W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i wmieszać bardzo delikatnie do masy śmietanowo-kokosowej. Wyłożyć na powidła i piec ok. 40 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową, gdyby za bardzo się rumienił). Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto polukrować i posypać orzeszkami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!