Chałka z kruszonką

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Chałka z kruszonką to mój przepis na udane ciasto! Zawsze wychodzi bardzo puszysta i maślana. Możesz ją podawać z białym serem, dżemem lub ulubionymi dodatkami. Chałka z kruszonką - gwarancja kulinarnego sukcesu!
Obejrzane: 4022
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 12 g drożdży
  • 460 g mąki pszennej
  • 0.5 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 0.5 łyżeczki soli

kruszonka

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 0.5 łyżki masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wodę umieścić w misie miksera, dodać drożdże i wymieszać łyżką. Dodać żółtka, olej, cukier oraz cukier wanilinowy, połączyć. Na koniec przesiać mąkę oraz sól i mieszać drewnianą łyżką przez dwie minuty lub robotem na najniższych obrotach (mieszadłem). Odstawić ciasto na 5 minut. Ponownie wyrobić łyżką lub robotem na średnio wolnych obrotach (hakiem) przez 4 minuty. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i wyrabiać ręcznie przez 2-3 minuty. Wyrobione przełożyć do miski posmarowanej oliwą, przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ciasto podzielić na 5 równych części, każdą z nich uformować w wałek o długości około 25 cm. Rulony ułożyć na papierze do pieczenia (podsypanym mąką) obok siebie i skleić ze sobą ich górne końce. Następnie zapleść warkocz. Gotową chałkę razem z papierem przenieść na blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką zimnej wody. Całość odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ponownie posmarować jajkiem, posypać kruszonką i odstawić na 30 minut. Chałkę piec w 180ºC przez 20-25 minut na złoty kolor. Wyjąć, wystudzić i podawać.

Krok 2

Składniki umieścić w miseczce i wymieszać widelcem rozcierając o ścianki miseczki, aż powstaną kawałeczki ciasta. Kruszonką posypać chałkę przed upieczeniem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×