Chatka
Składniki
Chatka:
- 36 szt herbatników maślanych
- 150 g masła
- 0.75 szklanki cukru pudru
- 2 szt żółtka
- 500 g ser twaróg półtłusty
- 2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Polewa:
- 80 g gorzkiej czekolady
- 0.5 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki wiórki kokosowe (do ozdoby)
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki wyłożyć na folii aluminiowej w 3 rzędach po 6 sztuk, jeden koło drugiego.
Krok 2
Ser zmielić w maszynce minimum dwukrotnie, lub porządnie utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Krok 3
Miękkie masło utrzeć na puszysto z cukrem pudrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać po łyżce sera cały czas ubijając. Pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao.
Krok 4
Na herbatnikach wysmarować jasną masę i przykryć kolejną warstwą herbatników w ten sam sposób (3 rzędy po 6 sztuk).
Krok 5
Na warstwę herbatników wyłożyć masę z kakao.
Krok 6
Pierwszy i trzeci rząd herbatników złożyć razem, w taki sposób, aby utworzyły trójkąt. Docisnąć i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Krok 7
W międzyczasie rozpuścić czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.