Ciasto czekoladowe z jarmużem wersja bezglutenowa

Dodany przez: Swiat pachnie szarlotka (więcej moich przepisów)

Ciasto czekoladowe z jarmużem bez użycia mąki pszennej wersja 100% bez glutenu. Super smak a wartość kaloryczna dużo niższa :)
Ciasto czekoladowe z jarmużem - Czekolada, wanilia, sól morska i jarmuż -ten kwartet nadaje ciastu ton :-)  Użycie mąk: ryżowej i migdałowej sprawia, że wypiek jest bezglutenowy. A jeśli dodatkowo, zamiast cukru, wykorzystamy fruktozę lub ksylitol, powstanie ciacho dostosowane do potrzeb diabetyków i wszystkich tych, którzy dbając o linię lub chcieliby móc czasami pofolgować sobie na słodko :-) Ciasto: W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyłączamy ogień, wkładamy liście jarmużu, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie liście odsączamy. Wodę wylewamy, pozostawiając jednak 2 łyżki. Sparzony jarmuż razem z wodą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree. W osobnym naczyniu mieszamy jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Wsypujemy kakao. Następnie dodajemy jarmużowe puree oraz olej (lub oliwę). Na końcu wsypujemy obydwie mąki oraz sól morską i całość bardzo dokładnie mieszamy.
Obejrzane: 801
Porcje: 12
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto:

  • 0.25 szklanki mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 2 jaja
  • 3 kubki liści jarmużu
  • 0.5 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 40 ml oleju
  • 4 łyżki kakao

Polewa czekoladowa

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1 soli morskiej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto:

W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody. Wyłączamy ogień, wkładamy liście jarmużu, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Po tym czasie liście odsączamy. Wodę wylewamy, pozostawiając jednak 2 łyżki. Sparzony jarmuż razem z wodą umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na puree.

Krok 2

W osobnym naczyniu mieszamy jajka, cukier i ekstrakt z wanilii. Wsypujemy kakao. Następnie dodajemy jarmużowe puree oraz olej (lub oliwę). Na końcu wsypujemy obydwie mąki oraz sól morską i całość bardzo dokładnie mieszamy.

Krok 3

Tortownicę o śr. 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej nasze ciasto. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180C (program: grzałka góra dół).

Krok 4

Polewa:

W czasie, gdy ciasto jest w piekarniku, przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną możemy odrobinę rozcieńczyć gorącą wodą.

Krok 5

Upieczone i lekko przestudzone ciasto smarujemy polewą i posypujemy odrobiną soli morskiej.

Krok 6

Wcinamy! :-)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×