Ciasto czekoladowe

Dodany przez: madebymomandson (więcej moich przepisów)

Ciasto czekoladowe jest obsesyjnie smaczne. Zawarte w nim masło orzechowe i kawałki orzechów to tajemnica wspaniałego smaku. Przepyszny, słodki i bardzo kakaowy pomysł na niesamowity deser. Ciasto czekoladowe jest cudowne!
Obejrzane: 7608
Porcje: 25
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 150 g mąki
  • 450 g cukru trzcinowego
  • 100 g zmielonych migdałów
  • sól
  • 100 g kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 200 g creme fraiche

Krem

  • 600 g serka kremowego
  • 350 g masła orzechowego
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g czekolady
  • 200 g orzechów w czekoladzie
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

150 g czekolady (minimum 50% kakao) rozpuszczamy z masłem na małej mocy palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę, cukier, migdały, sól, kakao, proszek do pieczenia i cukier waniliowy mieszamy łyżką w misce. Jajka ubijamy mikserem. Stopniowo wlewamy rozpuszczone masło z czekoladą. Ubijamy. Następnie dodajemy po łyżce wymieszane w misce suche składniki i ciągle ubijamy do połączenia się. Dodajemy Crème frâiche lub gęstego jogurtu greckiego, krótko ubijamy. Na sam koniec dodajemy 75 g grubo posiekanej czekolady. Mieszamy łyżką i wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (25 x 36 cm), wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Zostawiamy do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku. Przestudzone ciasto kroimy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Wierzchni blat nasączamy 4-5 łyżkami wody.

Krok 2

Serek (typu Philadelphia) i masło z kawałkami orzechów umieszczamy w misie miksera. Ucieramy, stopniowo dodając cukier. Czekoladę kroimy cienko na kształt wiórków.

Krok 3

Wykonanie:
Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim, nasączonym blatem. Nakładamy pozostały krem. Posypujemy najpierw orzeszkami, następnie pokrojoną czekoladą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×