Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Dodany przez: muffinezja.pl (więcej moich przepisów)

Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Ciasto czekoladowe ze śliwkami - Bardzo mocno czekoladowe ciasto z kwaskowatymi śliwkami. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale zachwyci niejedno podniebienie. Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować. Uwagi: Renklody to owoce bardzo wodniste. Lepiej wybrać jeszcze zielone, niezbyt dojrzałe sztuki. Można również wykorzystać inną odmianę śliwek np. węgierki. Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, odstawić na bok. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko, kakao, ekstrakt waniliowy i miksować do połączenia składników. Do powstałej masy dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z mlekiem i miksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę przelać do tortownicy, wyrównać i wyłożyć śliwki rozcięciem do góry (nie wciskać). Piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Można też posypać cukrem pudrem.
Obejrzane: 1148
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

  • 5 śliwek (najlepiej niezbyt dojrzałe renklody)
  • 230 g mąki pszennej
  • 113 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 170 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nagrzać do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na połówki i wypestkować.

Uwagi:
Renklody to owoce bardzo wodniste. Lepiej wybrać jeszcze zielone, niezbyt dojrzałe sztuki. Można również wykorzystać inną odmianę śliwek np. węgierki.

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, odstawić na bok. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajko, kakao, ekstrakt waniliowy i miksować do połączenia składników. Do powstałej masy dodawać naprzemiennie przesianą mąkę z mlekiem i miksować do otrzymania jednolitej konsystencji.

Przygotowaną masę przelać do tortownicy, wyrównać i wyłożyć śliwki rozcięciem do góry (nie wciskać). Piec ok. 45 min do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudzić. Można też posypać cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×