ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i kruszonką
Składniki
nadzienie
- 39 g czerwonej porzeczki
- 30 g czarnej porzeczki
- 1 szt laska wanilii
- 2 łyżki miodu
- 100 g cukru
- 50 g malin
- 50 g agód
- 50 ml rumu
ciasto
- 370 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 szczpyta soli
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 szt żółtko
- 2 szt jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie owoce umyć i oczyścić. Następnie przełożyć do garnka, dodać cukier, miód, nasiona oraz laskę wanilii i gotować na średnim ogniu. Kiedy owoce zaczną gęstnieć, dodać rum. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gotową konfiturę pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Ciasto: w rondelku umieścić ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz 1 łyżkę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło rozpuścić i pozostawić do wystudzenia. W tym czasie do misy robota przesiać mąkę, a następnie dodać wyrośnięte drożdże, 1 jajko, żółtko, masło, sól, oraz pozostały cukier. Przy pomocy haka wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie, ciasto wyjąć z misy i rozwałkować na papierze do pieczenia (podsypując lekko mąką) na długi prostokąt i posmarować warstwą przygotowanej konfitury. Ciasto zwinąć ciasno w rulon zaczynając od dłuższego boku. Zlepić dokładnie brzegi. Zawinięte ciasto przekroić wzdłuż ostrym nożem pozostawiając u góry nienacięty margines tak by powstały dwa sploty. Następnie obie części ciasta zapleść w warkocz a na koniec skręcić w ślimaka. Końce ciasta dokładnie skleić. Całość wraz z papierem przełożyć na blachę piekarnika, przykryć (dużą miską pozostawiając od spodu dopływ powietrza) i odstawić na 25-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nastawić na 180°C. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec 20-25 minut. Wyjąć i wystudzić.