Ciasto jaglane
Składniki
Ciasto jaglane:
- 50 dkg kaszy jaglanej
- 70 dkg jabłek
- 30 dkg sera białego
- 3.5 szklanki mleka
- 1 szklanka konfitury z brzoskwiń
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sól
Kruszonka cynamonowa:
- 10 dkg margaryny
- 1 szklanka mąki
- 6 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonych goździków
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną wsypujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą zimna wodą przez 2-3 minuty. Mleko gotujemy z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy odsączoną z wody kaszę jaglaną i gotujemy ją przez 10-12 minut ciągle mieszając. Następnie ściągamy rondel z ognia, przykrywamy pokrywką i pozwalamy, aby kasza odpoczęła przez następny kwadrans pod przykryciem.
Krok 2
Twaróg mieszamy z cukrem kryształem i cukrem waniliowym rozgniatając dokładnie widelcem.
Krok 3
Jabłka obieramy z łupin i kroimy w płaskie plasterki.
Krok 4
Z podanych składników zagniatamy kruszonkę.
Krok 5
Przygotowujemy tortownicę (o średnicy 28 cm) wykładając ją papierem do pieczenia. Układamy składniki warstwowo: 1/2 kaszy jaglanej - ser biały - 1/2 plastrów jabłek - 1/2 kaszy jaglanej - słoik konfitury brzoskwiniowej lub morelowej - 1/2 plastrów jabłek - cynamonowa kruszonka.
Krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 180 C i ciasto pieczemy przez 60 minut.