Ciasto marchewkowe z jabłkami (bez laktozy)
Składniki
- 170 ml oleju rzepakowego
- 4 szt jaj
- 500 g marchewki
- 220 g cukru trzcinowego
- 280 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczpyta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szt dużych jabłek deserowych
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Krok 2
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Krok 3
Olej zmiksować z: jajkami, cukrem i marchewką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczaną, solą i cynamonem - dodać do marchewki i dobrze zmiksować.
Krok 4
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę i wmieszać do ciasta.
Krok 5
Ciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 85 min., do tzw. suchego patyczka.