Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą
Składniki
Ciasto
- 4 szt jajek
- 1.5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 6 szt daktyli drobno pokrojonych
- 5 szt fig drobno pokrojonych
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Polewa czekoladowa
- 2 łyżki kakao
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy, dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto całkowicie przestygnie, a polewa zacznie lekko gęstnieć smarujemy nią ciasto.