Ciasto śliwkowe mojej mamy
Składniki
- 1 szklanka mąka
- 13 dkg margaryna
- 0.5 szklanki cukier
- 3 szt jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0.8 kg śliwki
- 1 łyżka cukier puder
- 1 łyżka bułka tarta
- 1 g nasło
Przygotowanie:
Krok 1
Śliwki myjemy, rozkrawamy, usuwamy pestki.Masło ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i jajka, dokładnie mieszamy.Formę smarujemy tłuszczem i osypujemy bułką tartą.Wykładamy na blachę ciasto i delikatnie rozprowadzamy (jest dosyć gęste, więc samo się nie rozleje), na wierzchu układamy rabarbar.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50 min.Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!