Ciasto truskawkowe z galaretką
Składniki
ciasto/1 placek biszkoptowy/
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek mąki
- 3-4 łyżek wody
masa
- 2 żółtka
- 1 niepełna szklanek cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, ja dodałam czekoladowy tym razem
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mleka
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub innej w/g uznania
- 50 dkg truskawek
- 1 opakowanie cukru waniliowego do masy
Przygotowanie:
Krok 1
Pieczemy 2 placki biszkoptowe, podane wyżej składniki są na 1 placek. Ubijamy białko na pianę z cukrem. Dodajemy powoli żółtka, wodę, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia.Mąkę delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 160-180 stopni /2 biszkopty/
Krok 2
Placki stygną, a my przygotujemy masę. Gotujemy budyń. Żółtka z cukrem wymieszamy mikserem, dodamy 2 torebki budyniu rozpuszczonego w 0,5 szkl. mleka. Resztę mleka czyli 1,5 szkl. zagotujemy. Wlewamy do niego zmiksowaną masę, gotujemy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotujemy jeszcze galeretkę niech nam stygnie.Truskawki opłukane i odszypułkowane kroimy w/g uznania, ja pokroiłam na ćwiartki.
Krok 3
Pokrojoną margarynę dokładnie zmiksujemy na pulchną masę, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i miksujemy,dodamy jeszcze cukier waniliowy, można dodać jeszcze rodzynki jak ktoś lubi, ja lubię więc dodałam. mamy gotową masę.
Krok 4
Przygotowaną masą smarujemy ostudzony biszkopt, przekładamy drugim biszkoptem, na wierz którego nakładamy resztę masy.Układamy truskawki i zalewamy wystudzona galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 10 godzin. No i ciasto gotowe.Palce lizać.
SMACZNEGO !!!!!!!!