Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami
Jak zrobić ciasto z budyniem: Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w grubsze plastry. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do gotującego mleka kokos a do mleka z budyniem cukier. Odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić. Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć brzoskwinie i gorący budyń, wyrównać powierzchnię. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wyłożyć na budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Odczekać z posypaniem cukrem pudrem i pokrojeniem aż ciasto trochę się przestudzi.
Obejrzane: 33643
Porcje: 24
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.75 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 2 jajka

BUDYŃ

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 1 L mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • cukier puder
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Krok 2

Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w grubsze plastry. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do gotującego mleka kokos a do mleka z budyniem cukier. Odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć brzoskwinie i gorący budyń, wyrównać powierzchnię. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wyłożyć na budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Odczekać z posypaniem cukrem pudrem i pokrojeniem aż ciasto trochę się przestudzi.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×