Ciasto z budyniem, kokosem i brzoskwiniami
Składniki
CIASTO
- 300 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 250 g masła
- 2 jajka
BUDYŃ
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 70 g wiórek kokosowych
- 1 L mleka
- 5 łyżek cukru
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można umieścić w misie miksera i rozdrabiać mieszadłem). Dodać jajka i połączyć składniki w jedną kulę (po dodaniu jajek składniki w mikserze same zaczną się łączyć w jedną całość). Ciasto podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Krok 2
Brzoskwinie odcedzić z syropu i pokroić w grubsze plastry. Ugotować budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do gotującego mleka kokos a do mleka z budyniem cukier. Odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch, nie trzeba studzić.
Blaszkę o wymiarach około 24 x 40 cm wysmarować kawałkiem masła. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Pierwszą część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia podsypując papier i wałek mąką. Przenieść do formy tak aby papier znalazł się na spodzie, dokleić brakujące miejsca ciastem. Spód dokładnie podziurkować widelcem. Wyłożyć brzoskwinie i gorący budyń, wyrównać powierzchnię. Drugą część ciasta rozwałkować tak samo jak poprzednio, podsypując papier mąką. Wyłożyć na budyń, odkleić z góry papier, ciasto podziurkować dokładnie widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut na złoty kolor. Odczekać z posypaniem cukrem pudrem i pokrojeniem aż ciasto trochę się przestudzi.