Ciasto z truskawkami

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami -Masło utrzeć z 200 g cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5 łyżkami mąki. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przelać do blaszek. Piec w 200°C przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować spód ciasta, wyłożyć truskawkami i schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady. Galaretkę rozpuścić w 1/4 l gorącej wody, przestudzić. Twaróg utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy. Do tężejącej galaretki przełożyć kolejno masę twarogową i ubitą śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Przygotowany krem schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, a następnie wyłożyć na truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin. Po godzinie przykryć drugim blatem ciasta. Przed podaniem pokroić na równe porcje, posypać cukrem pudrem. Udekorować truskawkami i podawać. Smacznego! :) http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/06/ciasto-z-truskawkami.html#comment-form
Obejrzane: 24023
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 5 szt jajek
  • 220 g masła
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem

  • 0.5 opakowania galaretki cytrynowej
  • 300 g czekolady mlecznej lub kilka łyżek nutelli
  • 150 g cukru
  • 400 g chudego twarogu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 600 g truskawek
  • cukier puder do posypania
  • kilka truskawek do dekoracji
  • opcjonalnie listki mięty
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło utrzeć z 200 g cukru i 1 opakowaniem cukru waniliowego. Kolejno dodawać jajka na przemian z 5 łyżkami mąki. Wlać mleko, wymieszać. Wsypać pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Blaszki o wymiarach 28 x 24 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto podzielić na pół i przelać do blaszek. Piec w 200°C przez ok. 20 minut. Wyjąć i przestudzić.

Krok 2

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w połówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować spód ciasta, wyłożyć truskawkami i schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady.

Krok 3

Galaretkę rozpuścić w 1/4 l gorącej wody, przestudzić.

Krok 4

Twaróg utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier waniliowy. Do tężejącej galaretki przełożyć kolejno masę twarogową i ubitą śmietanę. Wymieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

Krok 5

Przygotowany krem schłodzić przez 1 godzinę w lodówce, a następnie wyłożyć na truskawki. Ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin. Po godzinie przykryć drugim blatem ciasta.

Krok 6

Przed podaniem pokroić na równe porcje, posypać cukrem pudrem. Udekorować truskawkami i podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×