Ciasto ze śliwkami i budyniem z kakaowo-orzechową kruszonką
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0.5 szklanki mąki pszennej
- 0.75 szklanki cukru
- 150 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 10 śliwek
- 1 łyżeczka cynamonu
Budyń i Kruszonka (skłądniki kruszonki od 100g mąki)
- 500 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mielonej wanilii
- 100 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 80 g miękkiego masła
- 50 g cukru pudru
- 50 g posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowujemy kruszonkę i schładzamy ją w lodówce w czasie przygotowania reszty ciasta.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder , dodajemy cząstki masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki, na koniec wsypujemy kako i mieszamy łyżką.
Krok 2
Ciasto:
Nagrzewamy piecyk na 180 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek, cukier, sól, masło pokrojone w kostkę. Robimy kruszonkę, na koniec dodajemy całe jajko. Łączymy wszystko i delikatnie zagniatamy niezbyt starannie, tylko do zlepienia składników. Staramy się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko. 2/3 ciasta wykładamy/wysypujemy na dno posmarowanej foremki o średnicy 23 cm, wylepiamy dno starając się utworzyć 2 cm brzeg do góry.
Możemy posypać łyżką bułki tartej jeśli owoce są bardzo soczyste.
Krok 3
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Obsypujemy cynamonem.
Układamy na spodzie skórką do dołu.
Krok 4
Budyń: Łączymy w garnku żółtka z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy śmietankę i mleko, a następnie wanilię.
Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje, po ugotowaniu budyń powinien być kremowy i nie smakować mąką.
Mocno ciepły wylewamy na śliwki.
Krok 5
Posypujemy wszystko pozostałym ciastem i kruszonką.
na wierzch sypiemy posiekane orzechy.
Pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.