Ciasto ze śliwkami i budyniem z kakaowo-orzechową kruszonką

Dodany przez: zufik (więcej moich przepisów)

Kremowo-owocowy środek pachnący wanilią i chrupiąca kakaowa kruszonka z orzechami na wierzchu. Na jesienną porę idealne ciasto jak dla mnie, nie dość że owoce, budyń, to jeszcze orzechy no i szczypta kakao w tym wszystkim ;-) Ciasto ze śliwkami i budyniem z kakaowo-orzechową kruszonką - najlepszy przepis tylko na WrzącaKuchnia.pl.
Obejrzane: 3218
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 0.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.75 szklanki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 10 śliwek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Budyń i Kruszonka (skłądniki kruszonki od 100g mąki)

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g posiekane orzechy włoskie
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowujemy kruszonkę i schładzamy ją w lodówce w czasie przygotowania reszty ciasta.
Do miski wsypujemy mąkę i cukier puder , dodajemy cząstki masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki, na koniec wsypujemy kako i mieszamy łyżką.

Krok 2

Ciasto:
Nagrzewamy piecyk na 180 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę, proszek, cukier, sól, masło pokrojone w kostkę. Robimy kruszonkę, na koniec dodajemy całe jajko. Łączymy wszystko i delikatnie zagniatamy niezbyt starannie, tylko do zlepienia składników. Staramy się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko. 2/3 ciasta wykładamy/wysypujemy na dno posmarowanej foremki o średnicy 23 cm, wylepiamy dno starając się utworzyć 2 cm brzeg do góry.
Możemy posypać łyżką bułki tartej jeśli owoce są bardzo soczyste.

Krok 3

Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Obsypujemy cynamonem.
Układamy na spodzie skórką do dołu.

Krok 4

Budyń: Łączymy w garnku żółtka z cukrem i mąką, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy śmietankę i mleko, a następnie wanilię.
Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu, cały czas mieszając aż zgęstnieje, po ugotowaniu budyń powinien być kremowy i nie smakować mąką.

Mocno ciepły wylewamy na śliwki.

Krok 5

Posypujemy wszystko pozostałym ciastem i kruszonką.
na wierzch sypiemy posiekane orzechy.
Pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×