Ciasto

Dodany przez: Grażyna Mierzejewska (więcej moich przepisów)

To ciasto to fantastyczna alternatywa dla fanów włoskich smaków a szczególnie pizzy - taka inna pizza możesz mieć zawsze ze sobą.
Obejrzane: 529
Porcje: 10
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 4 szt jaja
  • 100 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 0.25 szklanki jogurtu naturalnego typu
  • 150 g szynki lub innej wędliny wg upodobań
  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g sera zółtego
  • 50 g sera Feta
  • 1 szt cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 0.5 szt papryki czerwonej
  • 0.5 szt papryki żółtej
  • 10 szt czarnych oliwek
  • 6 szt suszonych pomidorów w oleju
  • 1 łyżka Bazyli suszonej Galeo
  • 1 łyżka Oregano suszonego Galeo
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo
  • 1 łyżka Przyprawy do pizzy i zapiekanek Galeo

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

1.Cebule i czosnek podsmażamy na oleju ( 1 łyżka ), dodajemy szpinak i chwilę smażymy a
wszystkie pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę

Krok 2

2.Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno pianę i dodajemy do niej kolejno po jednym żółtku, olej, mleko i jogurt, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej wraz z pozostałymi składnikami i przyprawami.

Krok 3

3. Całość delikatnie mieszamy ale dosyć niedbale i mogą pozostawać grudki w cieście ( nie mieszamy na gładką masę, podobnie jak przy przygotowywaniu muffinów ), wlewamy do formy keksówki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godziny ( ja piekę zazwyczaj 50minut, do suchego patyczka )

Krok 4

4. Ciasto możemy jeść na gorąco z keczupem czy innym sosem, fantastycznie smakuje na zimno , możemy je jeść np. na drugi dzień ( albo i trzeci jak nie zostanie zjedzone w co wątpię ) i wtedy możemy je pokroić na grube plastry polać sosem pomidorowym czy keczupem, posypać serem i zapiec.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×