Cytrusowe ciasto z figami i daktylami

Dodany przez: Kulinarne przygody Gatity (więcej moich przepisów)

Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu w trakcie pieczenia ciasta... bezcenny !
Obejrzane: 1253
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 5 jajek
  • 0.67 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 150 g ricotty
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka pokrojonych fig, daktyli, skórki pomarańczowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 0.5 szklanki płatków migdałówych

Lukier

  • 1 biało jajka
  • cukier
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski ścieramy skórkę z cytrusów, uprzednio porządnie umytych. Następnie wyciskamy z nich sok, po czym dodajemy do nich ricottę, rozpuszczone ostudzone masło i wydłubane nasionka z laski wanilii i opcjonalnie mieloną skórkę.
Mąkę przesiewamy razem z solą, soda i proszkiem W osobnej misce ucieramy na puch jajka z cukrem. Do ubitej masy jajecznej dodajemy 1/3 sypkich składników, mieszamy, następnie dodajemy 1/3 masy cytrusowej i mieszamy. Powtarzamy tę czynność do wyczerpania się składników.
Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, zapobiegnie to opadaniu owoców na dno ciasta, po czym dodajemy je do cista, delikatnie mieszając.

Krok 2

Ciasto przekładamy do podłużnej keksówki, a jego wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy ciasto około 50 minut. Najlepiej jest zrobić test suchego patyczka,jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, ciasto jest już upieczone i możemy je wyjąć z piekarnika.

Krok 3

Ciasto wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Biało ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier puder, cały czas ubijając.
Po całkowitym wystygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem i posypać bakaliami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×