Cytrymak

Dodany przez: Nulek (więcej moich przepisów)

Cytrymak to alternatywa dla klasycznych makowców, za którymi nie przepadam. Ale mój orzeźwiający makowiec to coś innego - z boskim smakiem maku łączy się orzeźwiający krem cytrynowy. Ta wersja - elegancka, świąteczna i szalenie smaczna, idealnie nadaje się na mój stół.
Obejrzane: 417
Porcje: 12
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 150 g maku
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • sól

Masa

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 350 ml mleka 2%
  • 50 ml soku cytrynowego
  • 0.5 łyżeczki aromatu cytrynowego
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • 1 opakowanie polewy z białej czekolady
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Suche składniki na ciasto (mak, kokos, mielone migdały lub orzechy) mieszamy w misce.

Krok 2

Ubijamy białka na sztywno, dodając szczyptę soli, a potem powoli dosypując cukru.

Krok 3

Nie przerywając miksowania, dodajemy po żółtku. Potem stopniowo i delikatnie (na niskich obrotach miksera) dodajemy mieszankę suchych składników.

Krok 4

Pieczemy ciasto w dwóch tortownicach średniej wielkości (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych lekko bułką tartą) w 170 stopniach przez jakieś 20 minut.

Krok 5

Studzimy i w tym czasie robimy krem.

Krok 6

Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy około 1/2 szklanki tej mieszanki. Resztę gotujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.

Krok 7

Mleko ze szklanki służy do rozrobienia budyniu oraz żółtek. Gdy uzyskamy jednolity roztwór, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż zrobi się budyń.

Krok 8

Studzimy.

Krok 9

Masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zważy) i miksujemy na gładki krem.

Krok 10

Upieczone ciasto przekładamy przygotowanym kremem. Na wierzchnią warstwę wylewamy polewę czekoladową.

Krok 11

Chłodzimy w lodówce, aż masa zastygnie - co trwa minimum 2 godziny.

Krok 12

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już "przegryzie" - smakuje wtedy idealnie i na pewno będzie hitem niejednej świątecznej lub karnawałowej imprezy, bo ma w sobie lekkość, elegancję i szyk! :)

Gorąco polecam!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×