Cytrymak
Składniki
Ciasto
- 150 g maku
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g migdałów
- 100 g cukru pudru
- 8 białek
- 4 żółtka
- sól
Masa
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 350 ml mleka 2%
- 50 ml soku cytrynowego
- 0.5 łyżeczki aromatu cytrynowego
- 200 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 1 opakowanie polewy z białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Suche składniki na ciasto (mak, kokos, mielone migdały lub orzechy) mieszamy w misce.
Krok 2
Ubijamy białka na sztywno, dodając szczyptę soli, a potem powoli dosypując cukru.
Krok 3
Nie przerywając miksowania, dodajemy po żółtku. Potem stopniowo i delikatnie (na niskich obrotach miksera) dodajemy mieszankę suchych składników.
Krok 4
Pieczemy ciasto w dwóch tortownicach średniej wielkości (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych lekko bułką tartą) w 170 stopniach przez jakieś 20 minut.
Krok 5
Studzimy i w tym czasie robimy krem.
Krok 6
Sok z cytryny wlewamy do mleka. Zostawiamy około 1/2 szklanki tej mieszanki. Resztę gotujemy z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
Krok 7
Mleko ze szklanki służy do rozrobienia budyniu oraz żółtek. Gdy uzyskamy jednolity roztwór, wlewamy go do wrzącego mleka i mieszamy intensywnie na zmniejszonym ogniu, aż zrobi się budyń.
Krok 8
Studzimy.
Krok 9
Masło miksujemy, aż będzie puszyste. Dodajemy po łyżce budyniu (musi być idealnie wystudzony, bo masa się zważy) i miksujemy na gładki krem.
Krok 10
Upieczone ciasto przekładamy przygotowanym kremem. Na wierzchnią warstwę wylewamy polewę czekoladową.
Krok 11
Chłodzimy w lodówce, aż masa zastygnie - co trwa minimum 2 godziny.
Krok 12
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień po upieczeniu, gdy się już "przegryzie" - smakuje wtedy idealnie i na pewno będzie hitem niejednej świątecznej lub karnawałowej imprezy, bo ma w sobie lekkość, elegancję i szyk! :)
Gorąco polecam!