czekoladowa tarta ze słonym karmelem, ganachem i malinami

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 1438
Porcje: 8
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 1 szt jajko
  • 150 g mąki
  • 25 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżek kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżeczek gorzkiego kakao

masa kajmakowa

  • 250 g masy kajmakowej sól
  • dowolna ilość soli
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml kremówki 36%
  • 3-4 łyżek koniaku
  • 1 łyżka masła
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Dodać masło, jajko oraz śmietaną i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię, rozpłaszczyć w rękach i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 20 cm, docisnąć i usunąć nadmiar ciasta na brzegach. Przy pomocy widelca wykonać w cieście nakłucia. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć folią aluminiową, a na nią wysypać groch/fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Piec w 200°C przez ok. 15 minut. Wyjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.

Krok 2

Kajmak przełożyć do rondla i podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania luźnej konsystencji, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Kiedy masa będzie bardzo ciepła, dodawać po 1 szczypcie soli dokładnie mieszając i sprawdzając smak (ja dodałem ok. 8 szczypt lub więcej). Jeśli masa będzie odpowiednio słona przelać ja na wystudzony spód ciasta i wstawić na 15 minut do zamrażarki (aż zastygnie).

Krok 3

Kremówkę umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować). Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę oraz masło i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać dokładnie łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać koniak. Gotowy krem przelać na zastygnięty kajmak i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Kiedy ganache lekko stężeje, wierzch ciasta udekorować malinami. Podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×