czekoladowa tarta ze słonym karmelem, ganachem i malinami
Składniki
ciasto
- 1 szt jajko
- 150 g mąki
- 25 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżek kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżeczek gorzkiego kakao
masa kajmakowa
- 250 g masy kajmakowej sól
- dowolna ilość soli
- 150 g gorzkiej czekolady
- 200 ml kremówki 36%
- 3-4 łyżek koniaku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Dodać masło, jajko oraz śmietaną i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Całość zawinąć w folię, rozpłaszczyć w rękach i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 20 cm, docisnąć i usunąć nadmiar ciasta na brzegach. Przy pomocy widelca wykonać w cieście nakłucia. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć folią aluminiową, a na nią wysypać groch/fasolę lub specjalne obciążniki do ciasta. Piec w 200°C przez ok. 15 minut. Wyjąć folię z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Kajmak przełożyć do rondla i podgrzewać na średnim ogniu do uzyskania luźnej konsystencji, cały czas mieszając aby się nie przypalił. Kiedy masa będzie bardzo ciepła, dodawać po 1 szczypcie soli dokładnie mieszając i sprawdzając smak (ja dodałem ok. 8 szczypt lub więcej). Jeśli masa będzie odpowiednio słona przelać ja na wystudzony spód ciasta i wstawić na 15 minut do zamrażarki (aż zastygnie).
Krok 3
Kremówkę umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie zagotować). Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę oraz masło i odstawić na kilka minut. Następnie całość wymieszać dokładnie łyżką do rozpuszczenia i połączenia składników. Na koniec dodać koniak. Gotowy krem przelać na zastygnięty kajmak i ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15 minut. Kiedy ganache lekko stężeje, wierzch ciasta udekorować malinami. Podawać.