Czekoladowe ciasto na zimno z precelkami
Składniki
Składniki na spód
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 60 g precli
- 120 g płatków kukurydzianych
Krem i polewa
- 200 g kremowego serka np. Philadelphia
- 200 ml śmietany kremówki
- 100 g masła orzechowego np. Nutella
- 50 g cukru
- 1 łyżka żelatyny
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 precli
- 50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Krok 1
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło rozpuszczamy na małej mocy palinka.
Precle i płatki kukurydziane rozkruszamy w blenderze.
Do rozkruszonych wlewamy czekoladę, masło i mieszamy.
Tortownicę o średnicy 20 cm lub kwadratową formę 20 x 28 cm natłuszczamy
i wypełniamy przygotowaną masą ‚ciasteczkową’,
dobrze ugniatamy dno, tworząc również boki.
Wkładamy na godzinę do lodówki.
Krok 2
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek, cukier i masło orzechowe umieszczamy
w misie miksera i ucieramy na gładką masę.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody
i przestudzoną wlewamy do masy serowej.
Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy.
Wykładamy na przygotowany wcześniej spód.
Wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Śmietanę kremówkę podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z palinka i wrzucamy połamaną czekoladę.
Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
Za pomocą widelca moczymy jedną stronę precli w czekoladzie
i odkładamy na papier do pieczenia.
Pozostałą czekoladą pokrywamy ciasto (jeśli czekolada będzie zbyt gęsta
podgrzewamy ją krótką chwilę lub wstawiamy do misy z wrzącą wodą).
Na ciasto pokryte czekoladą układamy przygotowane precle
i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia się.