Ciasto czekoladowe
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 500 g cukinii
- 100 g masła
- 2 jajka
- 100 g czekolady gorzkiej
- 0.5 szklanki oleju
- 250 g cukru
- 0.5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- sól
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 5 łyżek mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię obieramy. Wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. Do ciasta wbijamy po jednym jajku i dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną. Nie przerywając miksowania dodajemy kakao i cukinię. Na końcu dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 160'C przez około godzinę - do suchego patyczka.
Krok 2
Polewa czekoladowa:
W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone ciasto polewamy polewą czekoladową.