Czekoladowe ciasto z gruszką (na kawie)
Składniki
- 1.5 szklanki mąki (dałam w tym pół szklanki razowej)
- 0.33 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 sody
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 szklanka cukru
- 0.5 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka zaparzonej kawy (ostudzonej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 0.5 tabliczki posiekanej czekolady (gorzkiej)
- 3 obrane gruszki, obtoczone w cynamonie
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 tabliczki posiekanej czekolady gorzkiej na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Krok 1
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre.
Krok 2
Połączyć obie zawartości misek, mieszając do chwili połączenia się składników.
Na koniec dorzucamy część posiekanej czekolady.
Krok 3
Ciasto wylać na formę o wymiarach 20/20cm lub średnicy 20cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy kawałki gruszki obtoczonej w cynamonie i na to sypiemy kawałeczki czekolady.
Piec około 30 minut w 180oC.