Czekoladowy cmentarz
Składniki
ciasto
- 225 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 120 g masła
- 30 g gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g wiórków kokosowych
- 250 ml mleka
- 2 jajka
polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka masła
- 150 g czekoladowych herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- kilka podłużnych herbatników lub kruchych ciasteczek
- pomarańczowy lukier plastyczny (opcjonalnie)
- paluszki z makiem
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę połączyć w proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami kokosowymi. Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem i jajkami. Następnie dodawać mieszankę mączną na przemian z mlekiem. Formę do ciasto natłuścić, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem. Piec w 180ºC przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. W tym czasie herbatniki pokruszyć w dłoni lub przy pomocy blendera.
Krok 2
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jednocześnie podgrzewać śmietanę kremówkę do wrzenia. Gdy czekolada rozpuści się, zdjąć z ognia, dodać kremówkę i dokładnie wymieszać. Ciepłym kremem smarować ciasto. Wierzch posypać pokruszonymi ciastkami. Odstawić do zastygnięcia.
Krok 3
Na herbatnikach lub kruchych ciasteczkach resztką czekolady wykonać napisy R. I. P. i inne. Przy pomocy noża wykonać w cieście niewielkie nacięcia i umieścić w nich ciasteczka-groby.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i obtaczać w niej paluszki. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Z paluszków wykonać ogrodzenie wbijając je wzdłuż krawędzi ciasta.
Krok 4
Z pomarańczowego lukru plastycznego ulepić kilka kulek różnej wielkości. Tępą stroną noża zrobić na nich pionowe wgłębienia takie jak ma dynia. Gotowe dynie ułożyć przy kilku nagrobkach.
Krok 5
Całość pokroić na części i podawać. Smacznego! :)