czekoladowy mazurek z miętą

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 197
Porcje: 1
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

SPÓD

  • 120 g mąki
  • 30 g kakao
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 szt żółtko

NADZIENIE

  • 0.5 łyżki miękkiego masła
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml kremówki 36%
  • wiórki czekoladowe
  • miętowy puder
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

SPÓD: suche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć ciasto w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym mąką, na placek równej grubości (ok. 4-5 mm). Ułożyć na nim dno tortownicy (użyłem formy o średnicy 18 cm i przygotowałem dwa mazurki) spodem do góry i odciąć nożem jego kształt. Następnie chwycić za arkusz papieru i trzymając od góry dno tortownicy energicznie przewrócić całość na drugą stronę tak, aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier, a spód nakłuć widelcem Z resztek ciasta wykonać wałeczki, zwinąć je spiralnie wokół siebie i ułożyć na kruchym spodzie. Warkocz nie powinien wystawać poza spód formy. Na tak przygotowane ciasto założyć obręcz tortownicy, a następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i wyjąć kruchy spód.

Krok 2

NADZIENIE: kremówkę umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie gotować). Gorącą śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki czekoladę oraz masło i odstawić na kilka minut. Całość wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Gotowy krem przelać na wystudzony spód i wstawić do lodówki aż masa stężeje. Gotowe ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi i oprószyć miętowym pudrem. Aby przygotować miętowy puder wystarczy zmiksować suszoną miętę w młynku do kawy i gotowe.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×