Drożdżowe ciasto ze śliwkami
Składniki
Ciasto
- 50 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g rozpuszczonego masła
- 50 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 1 szt jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- mleko do posmarowania ciasta
Nadzienie
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki mielonych goździków
- 3 łyżki powideł
- 16 szt śliwek
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Krok 2
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt 25 x 45 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem, potem dżemem, posypujemy z przyprawami i cukrem, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 16 równych części.
Szklaną formę lub tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej bułeczki. W każdą bułeczkę wciskamy jedną śliwkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy rozpuszczonym mlekiem i pieczemy około 30 minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem.