Drożdżowe z jabłkami

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Drożdżowe z jabłkami to sprawdzony przepis na domowe ciasto. Wypieki z owocami są niezastąpione, ponieważ zawsze wychodzą rewelacyjne. Dlatego przedstawiam Wam wspaniały pomysł na coś słodkiego. Drożdżowe z jabłkami uwielbiają wszyscy!
Obejrzane: 975
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

owoce

  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

ciasto

  • 250 g mąki
  • 60 ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 100 ml mleka
  • sól
  • 50 g cukru
  • jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Owoce: jabłka obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier, ułożyć plastry owoców i smażyć na złoty kolor.

Krok 2

Do posmarowania: masło roztopić z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Gotową mieszanką posmarować rozwałkowane ciasto.

Krok 3

Ciasto: Do letniego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier, jajko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto hakiem. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję i będzie elastyczne. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką stół, rozwałkować na duży, poziomy prostokąt i posmarować mieszanką masła i cynamonu. Ciasto podzielić kwadraty o boku równym szerokości brytfanki. Na każdym kwadracie ułożyć po jednym kawałku skarmelizowanego jabłka. Formę do ciasta posmarować masłem. Kawałki ciasta z jabłkiem układać w blaszce tak, aby owoce znajdowały się po jednej stronie. Jabłko na ostatnim kawałku ciasta powinno dotykać ścianki formy. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180ºC przez około 30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×