Fale Dunaju z czereśniami z likieru
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąka
- 1 szklanka cukru
- 6 szt jajka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 125 ml olej
- 125 ml mleka
- 2 łyżki mąka pszenna
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka czereśni z likieru
Masa:
- 500 ml mleko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 szt żółtka
- 300 g masła
- 0.5 szt cukru
- 1 opakowanie polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i łączę z masą jajeczną. Na końcu dolewam olej i mleko. Ciasto dzielę na dwie równe części, do jednej dosypuję 2 łyżki mąki pszennej, a do drugiej zaś 2 łyżki kakao.
Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne
Krok 2
na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne.
Krok 3
czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło.
Krok 4
Z mleka odlewam pół szklanki i mieszam w tym obie mąki oraz żółtka, resztę mleka podgrzewam aż zacznie wrzeć i wlewam przygotowany budyń. Mieszam, aż zgęstnieje i odstawiam by budyń wystygł.
Miękkie masło ucieram z cukrem, dodaję porcjami zimny budyń, ucieram na gładką masę i rozsmarowuję na cieście.
Krok 5
Polewę rozpuszczam w kąpieli wodnej, smaruję wierzch ciasta i odstawiam do lodówki by stężało