Faworki
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 3 - 4 łyżek gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- 1 kg smalcu
- cukier puder z wanilią
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta na jednolitą masę. Ugniatać, zagniatać, uderzać, obijać, rzucać....
Krok 2
Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odkładamy je na chwilę, aby odpoczęło pod przykryciem a następnie dzielimy je na części i wałkujemy bardzo cienko. Ciasto oczekujące na wałkowanie musi być przykryte ściereczką, aby nie obsychało.
Podczas wałkowania staramy się podsypywać jak najmniej mąki – im mniej tym lepiej.
Krok 3
Gdy ciasto jest już bardzo cienkie kroimy je na paski szerokości około 3 cm i długości takiej, aby zmieściły się na patelni. Kroimy nożem lub radełkiem.
Na środku każdego paska należy zrobić nacięcie wzdłuż – około 3-5 cm, przez które należy przewinąć pasek.
Krok 4
Faworki smażymy partiami – tak jak wałkujemy ciasto – nie powinny wysychać.
Faworki smażymy w gorącym tłuszczu na jasnozłoty kolor z każdej strony. Usmażone wyjmujemy na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Krok 5
Ostudzone oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z wanilią.
Układamy na półmiskach w piramidkę.
Do ciasta na faworki możemy dodać proszek do pieczenia – na tą ilość składników należy dodać 2 łyżeczki proszku.