Jesienna tarta z dynią, fetą, jarmużem i szpinakiem

Dodany przez: Panna Migotka (więcej moich przepisów)

Cudownie kolorowa, słodko-słona tarta złożona ze smaków jesieni. W inną porę roku dynię można zastąpić batatem lub marchewką. Doskonałą zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Obejrzane: 198
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Do przygotowania ciasta

  • 1 szklanka płatków owsianych, zmielonych na mąkę
  • 0.5 mąki jaglanej / z quinoi / z sorgo / z ciecierzycy lub zmielonych orzechów
  • 0.33 mąki ryżowej
  • 3 łyżki skrobi z tapioki (lub 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej)
  • 80g masła lub oleju kokosowego prosto z lodówki
  • duża szczypta soli
  • ok. 3-4 łyżek lodowatej wody

Do przygotowania nadzienia:

  • 0.5 dyni o zwartym miąższu (np. Hokkaido lub piżmowej) - ok. 1/2 kg
  • 1 opakowanie sera Feta (150g)
  • 1 duża garsc szpinaku
  • 1 duża garść jarmużu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka zwierzęcego lub roslinnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub 1 łyżka octu winnego
  • 0.5 suszonego rozmarynu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól. pieprz do smaku
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie ciasta:
Z pomocą blendera planetarnego, blendera z pojemnikiem z ostrzem w kształcie litery "S" lub po prostu w misce z pomocą własnych rąk zagniatamy ciasto z wybranych mąk, soli i masła. Po uzyskaniu kruszącej się masy stopniowo dodajemy lodowatej wody do czasu, gdy z masy będzie można ulepić kulę. Ciasto odkładamy na min. pół godziny do lodówki.
Po upływie 30 minut nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wyjmujemy ciasto z lodówki. Ciasto wykładamy dość cienką warstwą do formy do tarty (zależnie od jej wymiarów). Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i pieczemy ok. 10 min., do czasu, gdy tarta nie będzie już surowa, ale jeszcze nie zacznie się rumienić (aby uniknąć zakalca).

Krok 2

Przygotowanie farszu:
Po odłożeniu ciasta do lodówki przygotowujemy farsz. Dynię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ok. 2,5-centymetrową kostkę (dyń Hokkaido i piżmowych nie trzeba obierać, jeżeli są organiczne, ich skórka jest jadalna po upieczeniu). Następnie pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut lub gotujemy na parze przez ok. 10 minut (do zmięknięcia).

Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni do lekkiego zrumienienia. Dodajemy szpinak, jarmuż i ocet jabłkowy, mieszamy dokładnie i dusimy przez chwilę do czasu, gdy liście zmiękną.

W wysokiej misce miksujemy jajka i mleko ze szczyptą soli. Następnie dodajemy rozmarynu, pieprzu, przygotowaną dynię i zawartość patelni. Rozkruszamy Fetę na małe kawałki i również dodajemy. Mieszamy i doprawiamy według potrzeby.

Po podpieczeniu spodu tarty wyjmujemy ją z piekarnika i przelewamy na nią przygotowane nadzienie. Pieczemy ok. 45-60 minut w 180 stopniach, do czasu, gdy wierzch tarty ładnie się zrumieni.

Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×