Jesienny dyniowiec na kruchym spodzie

Dodany przez: Aleksandra Sadłowska (więcej moich przepisów)

Pyszne i lekkie jak chmurka ciasto dyniowe to idealny sposób na przemycenie w atrakcyjny sposób porcji warzyw
Obejrzane: 139
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Kruchy spód

  • 250 g mąka pszenna
  • 100 g zimne masło
  • 1 łyżka jogurt naturalny
  • 70 g cukier puder

Ciasto

  • 2 szt jajko
  • 0.5 szklanki puree z dyni zmiksowane z 2 łyżkami miodu
  • 1 szt gęsty, duży jogurt naturalny
  • 1 szt budyń waniliowy w proszku
  • 0.5 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cynamon Galeo
  • 1 szczpyta gałka muszkatołowa Galeo
  • 0.75 szklanki cukier lub erytrol
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Składniki na spód szybko zagnieść, uformować kulę i schować do zamrażarki na 10 minut.
Rozgrzać piekarnik góra dół do 180 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Kulę z ciasta rozwałkować i wylepić formę - spód i lekko boki. Na cieście zrobić dziurki widelcem lub położyć obciążenie. Piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika.
Kruchy spód bez problemu można zastąpić biszkoptami.

Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru lub erytrolu, utrzeć na gładką i puszystą masę. Następnie dodać puree z dyni zmiksowane z 2 łyżkami miodu, cynamon, gałkę muszkatołową, jogurt naturalny, olej rzepakowy i budyń waniliowy w proszku. Całość zmiksować na niskich obrotach do momentu dokładnego połączenia składników.
Do białek dodać pozostały cukier lub erytrol i ubić na sztywno. Ubite białka przełożyć do wcześniej zmiksowanej masy i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Całość przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę (należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest w środku płynne, a w razie gdyby z wierzchu się za bardzo przypiekało należy przykryć folią aluminiową). Ciacho posypać cukrem pudrem i kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×