Jogurtownik z karmelem malinowym
Składniki
SPÓD
- 200 g dowolnych herbatników
- 70 g rozpuszczonego masła
masa
- 50 g ricotty
- 200 g kremówki 36%
- 700 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki waniliowego cukru pudru
- 3 łyżki cukru pudru
- 3-4 łyżek zimnej wody
- 8 łyżeczek żelatyny
- 50 g malin
- 100 g cukru
- 30 ml wody
- 50 g kremówki 36%
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze, przełożyć do miseczki, dodać rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką równomiernie wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Po stężeniu boki tortownicy posmarować cienką warstwą oliwy.
Krok 2
Masa: żelatynę umieścić w niewielkim rondelku, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie podgrzewać ją na małym palniku do rozpuszczenia (cały czas mieszać) i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać jogurt w dwóch turach. Następnie wmieszać ricottę, a kiedy masa dobrze się połączy, dodać dwa rodzaje cukru pudru. Do przestudzonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy i energicznie wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej masy i dobrze zmiksować. Całość przelać na schłodzony spód z herbatników, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy sernik dobrze stężeje, wstawić go do zamrażarki na czas przygotowania karmelu.
Krok 3
Karmel: kremówkę umieścić w rondelku z grubym dnem. Maliny zmiksować blenderem na mus, dodać do kremówki i dobrze wymieszać. W osobnym rondelku z grubym dnem umieścić wodę z cukrem i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć pozostawić bez mieszania i gotować do osiągnięcia złocisto-bursztynowego koloru (ok. 170ºC). Jednocześnie na niewielkim palniku podgrzewać kremówkę z malinami do osiągnięcia 80ºC. Kiedy masa karmelowa osiągnie pożądana temperaturę, ostrożnie i cały czas mieszając, dodać kremówkę z malinami (80ºC). Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do przestudzenia, mieszać co jakiś czas. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawić ją na ok 10 minut do zamrażarki, aż zacznie gęstnieć. W tym momencie wyjąć z zamrażarki ciasto i przy pomocy łyżki ostrożnie pokryć wierzch jogurtownika gęstniejącym karmel malinowy. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz do góry, a wierzch ciasta udekorować malinami. Po zgęstnieniu malinowy karmel nadal będzie miał lekko płynną konsystencję.