Jogurtownik z karmelem malinowym

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Jogurtownik z karmelem malinowym
Jogurtownik z karmelem, jak zrobić: Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze, przełożyć do miseczki, dodać rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką równomiernie wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Po stężeniu boki tortownicy posmarować cienką warstwą oliwy. Masa: żelatynę umieścić w niewielkim rondelku, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie podgrzewać ją na małym palniku do rozpuszczenia (cały czas mieszać) i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać jogurt w dwóch turach. Następnie wmieszać ricottę, a kiedy masa dobrze się połączy, dodać dwa rodzaje cukru pudru. Do przestudzonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy i energicznie wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej masy i dobrze zmiksować. Całość przelać na schłodzony spód z herbatników, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy sernik dobrze stężeje, wstawić go do zamrażarki na czas przygotowania karmelu. Karmel: kremówkę umieścić w rondelku z grubym dnem. Maliny zmiksować blenderem na mus, dodać do kremówki i dobrze wymieszać. W osobnym rondelku z grubym dnem umieścić wodę z cukrem i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć pozostawić bez mieszania i gotować do osiągnięcia złocisto-bursztynowego koloru (ok. 170ºC). Jednocześnie na niewielkim palniku podgrzewać kremówkę z malinami do osiągnięcia 80ºC. Kiedy masa karmelowa osiągnie pożądana temperaturę, ostrożnie i cały czas mieszając, dodać kremówkę z malinami (80ºC). Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do przestudzenia, mieszać co jakiś czas. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawić ją na ok 10 minut do zamrażarki, aż zacznie gęstnieć. W tym momencie wyjąć z zamrażarki ciasto i przy pomocy łyżki ostrożnie pokryć wierzch jogurtownika gęstniejącym karmel malinowy. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz do góry, a wierzch ciasta udekorować malinami. Po zgęstnieniu malinowy karmel nadal będzie miał lekko płynną konsystencję.
Obejrzane: 9174
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

SPÓD

  • 200 g dowolnych herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła

masa

  • 50 g ricotty
  • 200 g kremówki 36%
  • 700 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki waniliowego cukru pudru
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4 łyżek zimnej wody
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 50 g malin
  • 100 g cukru
  • 30 ml wody
  • 50 g kremówki 36%
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Herbatniki zmiksować w blenderze, przełożyć do miseczki, dodać rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać. Gotową mieszanką równomiernie wyłożyć dno tortownicy i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Po stężeniu boki tortownicy posmarować cienką warstwą oliwy.

Krok 2

Masa: żelatynę umieścić w niewielkim rondelku, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na ok. 10 minut. Następnie podgrzewać ją na małym palniku do rozpuszczenia (cały czas mieszać) i odstawić do przestudzenia. Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać jogurt w dwóch turach. Następnie wmieszać ricottę, a kiedy masa dobrze się połączy, dodać dwa rodzaje cukru pudru. Do przestudzonej żelatyny dodać 3-4 łyżki masy i energicznie wymieszać, a następnie przełożyć do pozostałej masy i dobrze zmiksować. Całość przelać na schłodzony spód z herbatników, wyrównać wierzch i wstawić do lodówki na ok. 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc. Kiedy sernik dobrze stężeje, wstawić go do zamrażarki na czas przygotowania karmelu.

Krok 3

Karmel: kremówkę umieścić w rondelku z grubym dnem. Maliny zmiksować blenderem na mus, dodać do kremówki i dobrze wymieszać. W osobnym rondelku z grubym dnem umieścić wodę z cukrem i podgrzewać mieszając do rozpuszczenia cukru. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć pozostawić bez mieszania i gotować do osiągnięcia złocisto-bursztynowego koloru (ok. 170ºC). Jednocześnie na niewielkim palniku podgrzewać kremówkę z malinami do osiągnięcia 80ºC. Kiedy masa karmelowa osiągnie pożądana temperaturę, ostrożnie i cały czas mieszając, dodać kremówkę z malinami (80ºC). Całość podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć rondel z ognia i odstawić do przestudzenia, mieszać co jakiś czas. Kiedy mieszanka ostygnie, wstawić ją na ok 10 minut do zamrażarki, aż zacznie gęstnieć. W tym momencie wyjąć z zamrażarki ciasto i przy pomocy łyżki ostrożnie pokryć wierzch jogurtownika gęstniejącym karmel malinowy. Całość ponownie wstawić do zamrażarki na ok. 15-20 minut. Przed podaniem ostrożnie zdjąć obręcz do góry, a wierzch ciasta udekorować malinami. Po zgęstnieniu malinowy karmel nadal będzie miał lekko płynną konsystencję.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×