Kardamonowe ciasto z daktylami
Składniki
- 200 g mąka żytnia razowa ( typ 2000 )
- 80 g migdały mielone
- 250 g daktyle suszone
- 170 g cukier trzcinowy
- 280 g masło
- 3 szt jajka
- 2.5 łyżeczki kardamon mielony
- 1.5 łyżeczki cynamon
- 1.5 łyżeczki soda oczyszczona
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- sok z 1 cytryny
- 250 ml woda
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Daktyle pokroić na kawałki, wrzucić do niewielkiego garnuszka, zalać wodą, dodać sok z cytryny, zagotować i gotować pod przykryciem około 10 - 15 minut, aż daktyle będą miały konsystencję papki. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami, sodą, kardamonem i cynamonem.
Krok 3
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Krok 4
Do masy maślanej dodawać suche składniki na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia się składników.
Krok 5
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w 170°C około 50 minut, do suchego patyczka.
Krok 6
Upieczone i wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)