Karpatkowy Dunaj
Składniki
- 5 jajek do ciasta
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej do ciasta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dkg margaryny do ciasta
- 1 szklanka cukru do ciasta
- 1 szklanka owoców ananasa, borówek
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 25 dkg masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 12 dkg margaryny do polewy
- 2 łyżki kakao do polewy
- 3 łyżki cukru do polewy
- 3 łyżki wody do polewy
- 1 łyżeczka żelatyny do polewy
- 2 łyżki wiórków kokosowych do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Miękką margarynę (w ilości 20 dag ) ucieram dokładnie z cukrem. Na zmianę partiami dodaję po jednym jajku i trochu mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Wyłożyłam ciasto do natłuszczonej i posypanej bułką tarta formy o wymiarach 25*36 cm. Na wierzchu rozłożyłam owoce, które częściowo rozmroziłam .Piekłam w temperaturze 180 stopni przez ok.30-40 minut.
Krok 2
Krem: W połowie szklanki mleka (ok 125 ml) rozpuściłam mąki pszenną (2 łyżki) i ziemniaczaną (3 łyżki). Zagotowałam pozostałe mleko (ok 375 ml), wlałam mieszankę mleczno-mączną i wymieszałam energicznie, dodałam 2 łyżki cukru i 16 g cukry wanilinowego.Chwilkę gotowałam cały czas mieszając aż zgęstnieje. Masło miękkie (25 dkg) dokładnie utarłam pałką, dodawałam po łyżce zimnej masy.Ucierałam,aż masa stała się jednolita. Nałożyłam masę na zimne ciasto.
Krok 3
Polewa: W rondelku rozpuściłam margarynę,dodałam cukier,kakao i 2 łyżki wody, chwilkę gotowałam na małym ogniu mieszając (aż cukier się rozpuści). Żelatynę rozpuściłam w 1 łyżce wody.Po chwili,gdy napęczniała podgrzałam aż się rozpuściła.Przestudziłam i wlałam do masy kakaowej,dokładnie wymieszałam.Przestudziłam i polałam polewą ciasto.Udekorowałam wiórkami.