Keks marchewkowy z bakaliami
Składniki
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- sól do smaku
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 300 g drobno startej marchewki
- 100 g migdałów, grubo posiekanych
- 50 g suszonych moreli, grubo pokrojonych
- 50 g suszonych śliwek, grubo pokrojonych
- 50 g rodzynek
- 1 jabłko, pokrojone w kostkę
- 200 g mąki pszennej
- 120 g kaszy manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Całe jajka ubić z cukrem i szczyptą soli, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dolać olej. Do ubitych jajek dodać startą marchewkę, bakalie, jabłko, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać razem z kaszą manną i przyprawami do ciasta, przemieszać łopatką. Formę ( 35 cm x 10 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C, piec 1 godzinę. Keks przed krojeniem należy dobrze ostudzić. Smacznego!