Keks mocno bakaliowy

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Keks po upieczeniu musi skruszeć min. tydzień w chłodnym miejscu. Jest to przepis oparty na przepisie Macieja Kuronia na Keks angielski.
Obejrzane: 1133
Porcje: 20
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 10 dkg masła
  • 1 szklanka miodu
  • 1 jajko
  • 125 ml cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 50 ml śliwowicy, rumu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki imbiru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki utłuczonych goździków
  • 15 dkg daktyli
  • 10 dkg żurawiny suszonej
  • 15 dkg ananasa kandyzowanego
  • 10 dkg kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 10 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 15 dkg moreli suszonych
  • 15 dkg rodzynek
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • 1 lukier

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Miód, masło i cukier mocno podgrzać, prawie do zagotowania.Wystudzić.

Krok 2

Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao,cynamon,imbir,skórkę z cytryny,jajko i wystudzony miód.Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).

Krok 3

Dodajemy bakalie i jeszcze raz mieszamy.Wstawiamy do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i wynosimy na noc w chłodne miejsce

Krok 4

Na drugi dzień przygotowujemy dwie średniej wielkości keksówki, wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto i pieczemy ok.1-1,5 godz w 150 stopniach (termoobieg).

Krok 5

Po wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i wynieść w chłodne miejsce na ok. tydzień. Przed podaniem dekorujemy lukrem lub polewą i ew. dekorujemy posypką.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×