Korzenna szarlotka
Składniki
- 4 jabłka
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych fig
- 100 g masła
- 3 jajka
- 6 chlebków WASA Graham
- 0.75 szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto zaczynamy robić dzień przed podaniem - najlepiej wieczorem. Tortownicę o średnicy 20-21 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki jednym kawałkiem), wysmarowanym uprzednio masłem. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na 0,5 cm plasterki (wzdłuż krótszego boku, nie mogą być zbyt duże).
Krok 2
Orzechy włoskie siekamy na małe części. Wsypujemy je do naczynia. Dodajemy połowę (!) cukru trzcinowego, cynamon, imbiru w proszku oraz mieloną gałkę - mieszamy.
Krok 3
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem mikserem, aż masa będzie puszysta. Wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Dodajemy pieczywo Wasa rozkruszone w malakserze na pył i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.
Krok 4
Na dno tortownicy wlewamy połowę ciasta. Układamy połowę jabłek, lekko ugniatamy dłońmi i posypujemy połową mieszanki cukrowo-orzechowej. Układamy pokrojone na mniejsze części wszystkie figi. Na figi wlewamy pozostałe ciasto, układamy pozostałe jabłka, a na wierzchu posypujemy resztą mieszanki cukrowo-orzechowej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 C (grzanie góra-dół) i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 C i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w temperaturze pokojowej na całą noc - wtedy jabłka puszczą soki. Podajemy podgrzane same lub z gałką lodów waniliowych.