Kostka truskawkowa z bezą
Składniki
biszkopt
- 125 g masła
- 125 g cukru
- 100 g mąki
- 50 g płatek owsianych
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- beza
- 4 białka
- 150 g cukru
nadzienie
- 500 g truskawek
- 500 g serka homogenizowanego
- 250 g mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
Przygotowanie:
Krok 1
Nagrzać piekarnik do 160 st.
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym oraz wymieszać. Dodać żółtka, jedno po drugim. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać płatki owsiane i mleko.
Przygotować formę o wielkości 20 x 30, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę masy, włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z formy i ostudzić.
Krok 2
Tę samą formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wlać resztę masy i piec przez 15 minut. W między czasie ubić białka z cukrem na sztywno. Wyjąć ciasto i od razu wyłożyć ubitymi białkami, z powrotem włożyć do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krok 3
Żelatynę wymieszać w 4 łyżkach gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć, odciąć ogonki i pokroić w ćwiartki. W dużej misce wymieszać mascarpone z serem homogenizowanym, dodać cukier i żelatynę, wymieszać. Na koniec dodać truskawki.
Krok 4
Ostudzone ciasto bez bezy włożyć do formy, wyłożyć masę z truskawkami i przykryć biszkoptem z bezą. Włożyć na godzinę do lodówki. Smacznego!