Kostka truskawkowa z bezą

Dodany przez: Anna | Studio Kuchnia (więcej moich przepisów)

ozpływająca się w ustach kostka z truskawkami pod bezową chmurką. Ciasteczka składają się z cieniutkiego biszkoptu z płatkami owsianymi oraz nadzieniem z mascarpone i sera homogenizowanego z truskawkami.
Obejrzane: 323
Porcje: 18
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

biszkopt

  • 125 g masła
  • 125 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g płatek owsianych
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • beza
  • 4 białka
  • 150 g cukru

nadzienie

  • 500 g truskawek
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 250 g mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Nagrzać piekarnik do 160 st.
Utrzeć masło z cukrem i cukrem waniliowym oraz wymieszać. Dodać żółtka, jedno po drugim. Następnie przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać płatki owsiane i mleko.
Przygotować formę o wielkości 20 x 30, wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę masy, włożyć do piekarnika i piec przez 30 minut. Wyjąć z formy i ostudzić.

Krok 2

Tę samą formę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wlać resztę masy i piec przez 15 minut. W między czasie ubić białka z cukrem na sztywno. Wyjąć ciasto i od razu wyłożyć ubitymi białkami, z powrotem włożyć do piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez 50 minut. Wyjąć i ostudzić.

Krok 3

Żelatynę wymieszać w 4 łyżkach gorącej wody, odstawić do ostudzenia. Truskawki umyć, odciąć ogonki i pokroić w ćwiartki. W dużej misce wymieszać mascarpone z serem homogenizowanym, dodać cukier i żelatynę, wymieszać. Na koniec dodać truskawki.

Krok 4

Ostudzone ciasto bez bezy włożyć do formy, wyłożyć masę z truskawkami i przykryć biszkoptem z bezą. Włożyć na godzinę do lodówki. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×