Krajanka piernikowa z marcepanem i dziką różą

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Ciasto zawiera pięć różnych warstw: ciasto piernikowe, masę marcepanową, konfiturę z dzikiej róży, masę kokosową oraz ciasto piernikowe z orzechami. Można też zaliczyć do tego lukier:). Jest pyszne!!
Obejrzane: 11150
Porcje: 16
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2.5 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 0.5 łyżeczki goździków zmielonych
  • 0.25 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g orzechów włoskich

Poszczególne warstwy nadzienia

  • 100 g wiórek kokosu
  • 180 g kwaśnej smietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0.5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 3 żółtka
  • 200 g marcepanu
  • 35 g mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 300 g konfitury z dzikiej róży
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto:
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Mąkę i cukier puder przesiać do miski, wsypać przyprawy: cynamon, imbir, goździki, pieprz oraz kakao i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, miód i jajka. Ciasto zagnieść, podzielić na trzy równe części (najlepiej zważyć). Do jednej części dodać posiekane orzechy i ponownie zagnieść (nie za długo!). Ciasto schłodzić w lodówce 1h.

Krok 2

Warstwa marcepanowa:
Wszystkie składniki razem rozetrzeć, najlepiej mikserem (czyli 200g marcepanu, 2 żółtka, 35g mąki pszennej, 2 łyżki soku z cytryny).

Krok 3

Warstwa kokosowa:
Do misy miksera wlać kwaśną śmietanę (180g), wbić jajko, 1 żółtko i zmiksować. Dodać 2 łyżki cukru pudru, przesiane mąki (2 łyżki pszennej i 1/2 łyżki ziemniaczanej), wiórki kokosowe, wymieszać do połączenia składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia (wymiary: 21x25cm). Na spód wyłożyć jedną część ciasta. Na nim rozprowadzić masę marcepanową. Na marcepanie rozsmarować konfiturę z owoców dzikiej róży (przepis na domową konfiturę znajdziecie pod tym linkiem: http://domowe-wypieki.com/buleczki-drozdzowe-z-konfitura-z-owocow-dzikiej-rozy/).
Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki i rozłożyć na konfiturze. W razie potrzeby odciąć nadmiar ciasta z brzegów i wykorzystać do ozdobienia wierzchu ciasta. Na cieście rozsmarować masę kokosową. Na górę położyć trzecią część ciasta – z orzechami – rozwałkowanego na kształt prostokąta o wymiarach blaszki. Gotowe ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować.

Krok 4

Lukier:
1 szklankę cukru pudru rozetrzeć z 2-3 łyżkami soku z cytryny i polać krajankę.
Gotowe ciasto zostawić odkryte na całą noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia pokroić na kawałki i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×