Krajanka piernikowa

Dodany przez: olla85 (więcej moich przepisów)

Rozpływający się w ustach piernik, przełożony masą marcepanową i powidłami śliwkowymi. Przepyszne połączenie smaków. Piekę tę krajankę na święta już od kilku lat. Choć jest dość słodka (przez marcepan), to wszyscy w mojej rodzinie się nią zajadamy. Polecam :)
Obejrzane: 779
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanek mąka pszenna
  • 125 g masło
  • 0.75 szklanki cukier
  • 0.5 szklanki miód
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 szklanka proszek do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawa do piernika
  • 0.5 szklanki orzechy włoskie, drobno posiekane
  • 0.5 szklanki skórka pomarańczowa kandyzowana
  • szczypta sól
  • 300 g gotowa masa marcepanowa
  • 2 szt żółtka
  • 1 łyżka mleko
  • 0.33 szklanki mąka pszenna
  • 1 łyżka sok z cytryny
  • kilka kropel aromat/olejek migdałowy
  • 300 g powidła śliwkowe
  • 1 szklanka cukier puder
  • 2 łyżki sok z cytryny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto piernikowe:

Mąkę pszenną przesiać, dodać sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, orzechy i skórkę pomarańczową, wymieszać.

W większym garnku umieścić masło, miód i cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru ( nie gotować ). Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wsypywać stopniowo mąkę ciągle mieszając. Odstawić do lekkiego przestudzenia i dodać jajko.

Krok 2

Ciasto przełożyć na stolnicę i zagnieść. Podzielić na 2 równe części. Blachę o wymiarach około 24 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim spód formy.

Krok 3

Masę marcepanową ( dla ułatwienia polecam zetrzeć ją na tarce ), żółtka, mleko i mąkę umieścić w naczyniu. Dodać sok z cytryny, kilka kropel aromatu migdałowego i rozetrzeć, np. grzbietem łyżki, do otrzymania gładkiej masy.

Krok 4

Masę marcepanową rozsmarować na cieście piernikowym, pozostawiając około 1 cm marginesu od jego brzegów. Na marcepanie rozsmarować powidła śliwkowe. Rozwałkować drugą połowę ciasta na wielkość blachy i położyć na górę, sklejając dokładnie z dolnym ciastem ( dzięki temu ani masa marcepanowa ani powidła nie wypłyną podczas pieczenia ). Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C.

Krok 5

Cukier puder umieścić w miseczce, dodać sok z cytryny i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Lukier rozprowadzić na upieczonym i przestudzonym cieście.

Krok 6

Ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraty. Krajankę można przechowywać w szczelnej puszce dłuższy czas. Można ją upiec już na tydzień przed świętami.

Smacznego :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×