Kremówki
Składniki
- 2 opakowania ciasta francuskiego (w rulonie)
- 2 L mleka
- 0.5 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400 g masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec w 200ºC przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto należy przekłuwać widelcem tak aby zredukować wszystkie nierówności. Powinno być płaskie i upieczone na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.
Krok 2
W tym czasie przygotować krem. Odlać 2 szklanki mleka i rozpuścić w nich budynie razem z mąkami. Resztę mleka zagotować w garnku cały czas mieszając. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i masło. Dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać mieszankę mleka i budyniu. Gotować przez kilka minut aż do zgęstnienia. Krem odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Upieczone placki ciasta przełożyć kremem budyniowym, podzielić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawać.
Smacznego! :)