Królewski makowiec

Dodany przez: Angelika i Monika - Candy Pandas (więcej moich przepisów)

Nietypowe połączenie masy makowej z gorzką czekoladą, powidłami i migdałową kruszonką. Dla miłośników orzechów, wersja również z masłem orzechowym. Po spróbowaniu już zawsze będziecie go robić :)
Obejrzane: 864
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto drożdżowe i kruszonka

  • 2.5 szklanki mąka tortowa
  • 30 g drożdże
  • 0.33 szklanki mleko
  • 1 szklanka cukier
  • 0.33 szklanki oliwa
  • 1 szt całe jajko
  • 1 szt żółtko jajka
  • 0.25 opakowania masło
  • 60 g płatki migdałowe

Masa makowa

  • 200 g suchy mielony mak
  • 200 g mleko
  • 0.33 szklanki cukier
  • 1 łyżka masło
  • 1 szt jajko
  • 1 szt starte jabłko
  • 0.5 opakowania pokrojona w kosteczkę gorzka czekolada
  • 1 łyżeczka alkohol
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

CIASTO
W misce rozkruszyć drożdże, zasypać 1/2 szklanki cukru, zalać letnim mlekiem. Jajko z żółtkiem roztrzepać widelcem i polać zaczyn drożdżowy. Wlać oliwę, zasypać to 1,5 szklanki mąki i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, całość wymieszać, ugnieść rękoma. Pozostawić na 5-8 minut w ciepłym miejscu aby znów troszeczkę urosło. Ciasto rozwałkować (jeśli się zbyt bardzo klei należy podsypać je mąką.

Krok 2

MASA MAKOWA
Mak, mleko, cukier i masło gotować ok 1 godzinę na wolnym ogniu. Wystudzić, dodać rozbełtane jajko, starte jabłko, czekoladę oraz alkohol. Całość dobrze wymieszać.

Krok 3

KRUSZONKA
Migdały podprażyć na suchej patelni, po wystudzeniu pokruszyć na drobno. Masło rozpuścić i ugnieść z resztą cukru i mąki.

Krok 4

KOŃCOWE WYKONANIE
Dodatkowo
-powidła
-masło orzechowe
-białko jaja

Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę makową. Wzdłuż jednego dłuższego boku nałożyć masło orzechowe i powidła. Zawijać tak aby powidła i masło znalazły się w środku. Strucle włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Białkiem posmarować górę a nożyczkami naciąć ją po bokach tworząc „dzióbki”. Kruszonkę ugniatając palcami układać unosząc dzióbki. Makowiec piec ok 40-45 minut w 180 stopniach, grzanie góra i dół bez termoobiegu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×