LEŚNY MECH, czyli konkurencja dla łąki i lasu

Dodany przez: Nulek (więcej moich przepisów)

Leśny mech
Leśny mech - Czasami warto zabrać ze sobą na piknik smakołyk, który łatwo zamaskować i w ten sposób uchronić przed przedwczesnym pożarciem. ;) Idealnie nadaje się do tego to ciasto Dlaczego? Spójrzcie tylko na zdjęcia... ;) Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody. Wbijam do miski jaja, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Powoli dolewam olej i nadal miksuję. Do masy - wciąż ubijając - dosypuję na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję szpinak i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto piekę w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie studzę ciasto (z wierzchu jest raczej złote niż zielone, ale to... pozory). ;) W tym czasie ubijam śmietanę na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier. Z ciasta odcinam wierzch i kruszę go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nakładam ubitą masę śmietanową. Wierzch zdobię okruszkami, dociskam je lekko, a na nich umieszczam dowolną ilość jagód albo innych leśnych owoców. SMACZNEGO!
Obejrzane: 37331
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

CIASTO

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 250 g cukru kryształu
  • 3 szt jaja
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA ŚMIETANOWA

  • 300 ml śmietany kremowej 36%
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki jagód
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Szpinak rozmrażam i odciskam z nadmiaru wody.

Krok 2

Wbijam do miski jaja, dodaję cukier i miksuję na puszystą masę. Powoli dolewam olej i nadal miksuję. Do masy - wciąż ubijając - dosypuję na zmianę obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję szpinak i mieszam delikatnie drewnianą łyżką.

Krok 3

Ciasto piekę w tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia: temperatura powinna wynosić 180 stopni Celsjusza, a czas pieczenia to ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie studzę ciasto (z wierzchu jest raczej złote niż zielone, ale to... pozory). ;)

Krok 4

W tym czasie ubijam śmietanę na sztywno, pod koniec dodając śmietan-fixy i cukier.

Krok 5

Z ciasta odcinam wierzch i kruszę go na drobinki. Na pozostałą część ciasta nakładam ubitą masę śmietanową. Wierzch zdobię okruszkami, dociskam je lekko, a na nich umieszczam dowolną ilość jagód albo innych leśnych owoców.

SMACZNEGO!

Krok 6

P.S. Śmietanową masę można równie dobrze zastąpić kremem budyniowym albo maślanym - zastanawiałam się też, czy nie poeksperymentować np. ze smakami, zastępując śmietankowy - jagodowym (o ile w grodziskiej piwnicy zostały jeszcze jakiekolwiek przetwory z jagód, w co wątpię - wyżarłam chyba wszystko!).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×