Makowiec

Dodany przez: Madame Edith (więcej moich przepisów)

Makowiec to obowiązkowy punkt świątecznego menu, a przepis na struclę jest ekspresowy!
Obejrzane: 3264
Porcje: 10
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

Składniki na struclę o długości ok. 45 cm:

  • 250 g mąki
  • 2 g soli
  • 1 szt jajko
  • 100 ml letniej wody
  • 20 g oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • 1 łyżka rozpuszczonego masła do posmarowania ciasta
  • 1 miska z olejem do zanurzenia ciasta
  • 850 g masy makowej z bakaliami
  • 1 bawełniany lub lniany obrus
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ze składników zagniatamy ciasto i ugniatamy dopóki nie będzie kleiło się do rąk, ani do stolnicy. Formujemy je w kulę i wkładamy do naczynia z olejem słonecznikowym na 30 minut.

Krok 2

Ciasto wyjmujemy z oleju. Kładziemy na stolnicy (lub blacie) wyłożonej obrusem posypanym obficie mąką. Rozwałkowujemy do uzyskania prostokąta.

Krok 3

Ciasto bierzemy w ręce (należy zdjąć wszelkie ozdoby, by nie uszkodziły cienkiego ciasta) i rozciągamy je przy użyciu zaciśniętych pięści. Rozciągamy bardzo ostrożnie i tak długo, aż będzie na tyle cienkie, że aż prześwitujące.

Krok 4

Nakładamy cały farsz z jednej strony, ale nie na samym końcu, bo musimy go zawinąć jedną warstwą ciasta. Przy użyciu materiału zwijamy ciasto w rulon. Urywamy niepotrzebne ciasto na końcach - końce możemy posmarować roztopionym masłem, które pomoże skleić końce ciasta.

Krok 5

Przy użyciu materiału przenosimy struclę ostrożnie na blachę (nasmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną bułką tartą). Moja strucla miała 45 cm długości, więc musiałam ją położyć po przekątnej. Struclę smarujemy roztopionym masłem.

Krok 6

Pieczemy w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 200 stopni C (bez termoobiegu) około 40 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika można ponownie posmarować je roztopionym masłem, by było smaczniejsze.

Krok 7

Podanie:
Makowca należy podawać kiedy dobrze ostygnie (trzeba odczekać około 2 godziny), inaczej nadzienie wypłynie. Struclę makową najlepiej jest serwować posypaną cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×