Ciasto makowo – kokosowe

Dodany przez: alaaa (więcej moich przepisów)

Ciasto makowo - kokosowe to budyniowy krem i dodatek lekko kwaskowatej żurawiny. Idealne na świąteczny stół, ponieważ z pewnością zaskoczycie nim gości. Ciasto makowo - kokosowe to smak tradycji w nowoczesnym wydaniu.
Obejrzane: 1054
Porcje: 12
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto

  • 150 g maku
  • 100 g kokosu
  • 100 g migdałów
  • 80 g cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy

  • 0.5 L mleka
  • budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g masła
  • 120 g żurawiny
  • 2 łyżki cukru
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 75 ml wiśniówki
  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki kremówki
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Ciasto: białka ubijać mikserem. Stopniowo dodawać cukier i ubijać tak długo, aż białka będą sztywne, białe i lśniące. Nadal miksować i dodawać po jednym żółtku. Wymieszać w naczyniu kokos, mielone migdały, suchy mak i proszek do pieczenia. Wsypać do białek i powoli wymieszać drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę o wymiarach 40x27 cm - wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Wyjąć i ostudzić. Przekroić na pół.

Krok 2

Krem: w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą, by nie powstał kożuch, i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Na końcu dodać sok z cytryny.

Krok 3

Masa z żurawiny: do garnka wlać wodę, dodać cukier, suszoną żurawinę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około 12-15 minut. W wiśniówce rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wlać do żurawiny i zagotować. Odłożyć do ostudzenia.

Krok 4

Polewa: w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z śmietaną. Letnią polewę rozsmarować na cieście. Warstwy ciasta: ciasto, masa z żurawiny, krem budyniowy, ciasto, polewa. Ciasto odłożyć w chłodne miejsce by krem stężał.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×