Manakokitrusja – Wegańskie ciasto z kaszy manny

Dodany przez: Agata Waksmundzka (więcej moich przepisów)

Manakokitrusja - Wegańskie ciasto
Manakokitrusja - Wegańskie ciasto. Rewelacyjne delikatne ciasto wegańskie na bazie kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zniewala i kusi zapachem kokosa, rozpieszcza kubeczki smakowe. Polecam! Kaszę manną wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mus jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę zostawić na 10-15 minut żeby kasza manna nabrała wilgoci ze składników. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę (23cm) wysmarować olejem (ciasto na brzegach jest wtedy pięknie żółto-pomarańczowe po upieczeniu). Do blaszki przelać całą masę. Truskawki przekroić na połówki, przeciętą stroną włożyć do ciasta nie do końca zanurzając, żeby wilgoć uwalniająca się podczas pieczenia została wchłonięta prze ciasto utrzymując je w jednym kawałku. Truskawki można układać na przemian wraz z pociętymi na plastry. Piec 30 minut min, góra ciasta ma się lekko przyrumienić. Ciasto wyjąc z piekarnika i i odstawić do wystygnięcia na godzinę, półtorej. Kiedy ciasto wystygnie, po bokach truskawek układamy połówki z plasterków kiwi. Sposób podania - jak na załączonych zdjęciach, najlepiej kroić w prostokąty. Smacznego
Obejrzane: 10010
Porcje: 9
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

  • 1 szklanka grysiku ( kasza manna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleczka kokosowego (puszka)
  • 1 szklanka jabłkek prażonych
  • 5 szt truskawek - świeżych
  • 1 kiwi

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę manną wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać mus jabłkowy oraz mleczko kokosowe. Dokładnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę zostawić na 10-15 minut żeby kasza manna nabrała wilgoci ze składników.

Krok 2

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Kwadratową blaszkę (23cm) wysmarować olejem (ciasto na brzegach jest wtedy pięknie żółto-pomarańczowe po upieczeniu). Do blaszki przelać całą masę.

Krok 3

Truskawki przekroić na połówki, przeciętą stroną włożyć do ciasta nie do końca zanurzając, żeby wilgoć uwalniająca się podczas pieczenia została wchłonięta prze ciasto utrzymując je w jednym kawałku. Truskawki można układać na przemian wraz z pociętymi na plastry.

Krok 4

Piec 30 minut min, góra ciasta ma się lekko przyrumienić. Ciasto wyjąc z piekarnika i i odstawić do wystygnięcia na godzinę, półtorej.

Krok 5

Kiedy ciasto wystygnie, po bokach truskawek układamy połówki z plasterków kiwi. Sposób podania - jak na załączonych zdjęciach, najlepiej kroić w prostokąty. Smacznego

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×