Marchewkowy zając wielkanocny
Składniki
- 5 szt jaj
- 200 ml olej
- 0.75 szklanki cukru brązowego
- 1 łyżeczka miodu
- 0.5 szklanki maki ziemniaczanej
- 4 szt marchewki średniej wielkości
- 0.5 łyżeczki sody oraz tyle samo proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 opakowania tabliczki czekolady
- 1 opakowanie ozdoby-czekoladki,kwiatuszki, koraliki, posypki
Przygotowanie:
Krok 1
Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do misy wbijamy jaja(całe) i miksujemy na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie puszysta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy tłuszcz, cały czas miksując. Następnie dodajemy marchewki i miód - mieszamy łyżką a później proszek , sodę, cynamon, mąki i mieszamy.
Krok 2
Przekładamy do dużej blaszki/lub foremki zająca tak jak u mnie i pieczemy ok. 40 minut w temp.180 stopni (bez termoobiegu). Upieczone ciasto studzimy a następnie dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (użyłam białej, ale przy kolejnym takim pieczeniu, sięgnęłabym chyba po czekoladę ciemną, aby zmniejszyć odczuwaną słodkość). Do dekorowania wykorzystałam żel cukierniczy, kilka koralików cukrowych, posypkę czekoladową oraz kwiatuszki lukrowe.