Mazurek cygański
Składniki
ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 180 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
masa
- 50 g suszonych fig
- 20 g suszonych daktyli
- 50 g rodzynek
- 20 g pestek słonecznika
- 10 g sezamu
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonać ciasto: wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Ciasto owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na cienki prostokąt między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Z resztek ciasta wykonać cienkie wałki, zapleść z nich warkocze i ułożyć na prostokącie. Całość przełożyć (z papierem) na blachę piekarnika. Piec w 180ºC przez ok. 15-20 minut, na lekko złoty kolor. Aby ciasto było bardziej przyrumienione, po upieczeniu piekarnik nastawić na opcję grill i piec jeszcze przez 1-2 minuty pilnując aby się nie spalił. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić na blasze do całkowitego wystudzenia. Przenieść i dekorować polewą.
Krok 2
Przygotować masę: figi i daktyle pokroić nożem na mniejsze części. Dodać rodzynki, pestki słonecznika, sezam, umieścić w blenderze i utrzeć na gładko. Masę przełożyć do miski, dodać rum oraz miód i wyrobić dłonią. Jeśli mieszanka będzie za gęsta, dodać trochę miodu. Gotową masę wyłożyć na upieczony spód. Dekorować pestkami słonecznika i daktylami.
Smacznego! :)